Blåbärsmousse
Blåbärsmousse
200 g blåbär
2,5 gelatinblad
1 msk socker
0,5 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
100 g philadelphia ost
2 dl grädde
Blötlägg gelatinblanden i kallt vatten ca 5-10 minuter.
Koka upp blåbären, vattnet och sockret.
Sila bort skalen från bären, pressa bären mot silen så all fruktsaft kommer med.
Krama ur gelatinbladen ordentligt och rör ner dem och vaniljsockret i blåbärsblandningen.
Låt sen stå kallt i kylskåpet.
Rör philadelphia osten så den blir lite lösare och blanda sen med bärblandningen.
Vispa grädden sedan rätt hård.
Blanda grädden och bärblandningen tillsammans.
Känns moussen för lös? Ställ den i kylskåpet så den får stå till sig.
Lycka till!
/Marielle
Fluff
Fluff är oerhört lätt att göra och väldigt gott att ha i tårtor. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränsen för vad man ska ha för fluff.
Pollyfluff
200 g polly
3 dl grädde
Lakritsfluff
180g kick (käck)
3 dl grädde
Daimfluff
180 g daim
3 dl grädde
Jappfluff
180 g japp
3 dl grädde
Dumle
200 g dumlekolor
3 dl grädde
After Eightfluff
1 stor ask after eight
3 dl grädde
Tobleronefluff
180 g toblerone
3 dl grädde
Smält godiset i en kastrull tillsammans med grädden.
Det får inte koka!
Rör och passa till godiset smält.
Ställ kallt i kylen helst över natten, minst 5-6 timmar.
När de tär dags att använda fluffet så vispar man det fluffligt med elvisp.
Det är rviktigt att smeten är riktigt kall annars kan det skära sig.
OM det skär sig kan man testa att värma det igen och låta kallna ordentligt igen.
Lycka till!
/Marielle
Choklad frosting
En väldigt god choklad frosting som funkar lika bra i tårtor som fyllning som på cupcakes.
9 dl florsocker
2.5 dl kakao
180 g mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Blanda allting i en skål och vispa ihop.
2.5 dl kakao
180 g mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Blanda allting i en skål och vispa ihop.
Riktigt, riktigt god. Passar väldigt bra ihop med lemon curd.
/Marielle
Gais tårta
Maken skulle på GAIS fest givetvis skulle det då serveras en GAIS tårta.
Inte helt lätt att få till när man aldrig gjort något liknande men vi hjälptes åt, maken och jag.
Och resultatet blev helt klart godkänt.

/Marielle
Extra livs tårta (Super Mario)
Fick en beställning på en tårta med Super Mario tema. Lite novis som jag är så fick det blir en extralivstårta.
Kommer inte ihåg vad jag hade för något i denna, men det är mmf som är på den.
(mmf=marshmallowsfondant)
(mmf=marshmallowsfondant)

/Marielle
Blixten McQueen
En "fusk" tårta till, denna gången en Blixten tårta.

En klassisk jordgubbssylt och vaniljkräms fyllning. Spritsad med grädde och pyntad med strössel med tuggummismak.
/Marielle
Hello Kitty tårta
En av de första beställningstårtorna jag gjorde. En "fusk" variant med tårtoblat på,
men resultatet blev riktigt bra och beställaren väldigt nöjd.

/Marielle
Blommig tårta
En beställning utan önskemål. Är inte alltid lätt att veta vad man ska hitta på när man inte känner beställaren. Denna gången fick det blir en chokladbotten med mosade hallon och jappfluff. Chokladsugerpaste och rosa blommor på.


/Marielle
Snopptårta
Fick en helt klart annorlunda tårtbeställning för ett tag sen, kunde inte tacka nej till att göra den. Inte varje dag som man får förfrågan om att göra en snopptårta.
Fyllningen bestod av lemoncurd och chokladfrosting. Spacklad med lemoncurdgrädde.
Färgen fick jag till genom att blanda röd och gul pastafärg.
Många glada skatt och en väldigt uppskattade tårta.
Pimpade med lite silverkulor.
/Marielle
Sugerpaste
Har testat flera olika recept på sp och kommit fram till att detta är det som funkar bäst.
Kan du inte lyfta den utkavlade degen utan att den går sönder har du i för lite florsocker. Börja om och knåda i mer florsocker tills den känns bra.
Knåda alltid degen till dess den blivit jämn och mjuk, då blir slutresultatet mycket snyggare.
Använd plasthandskar, lättare att arbeta med den och mycket fräschare.
1 msk gelatin (pulver)
0,6 dl vatten
1,25 dl vit sirap
2-3 msk kokosfett
600-700 g florsocker
1 kork mandelessens
1. Blanda gelatinet med vattnet och låt det svälla.
2. Smält gelatinmassa över ett vattenbad och tillsätt sirapen.
Låt det stå i vattenbadet tills det är helt rinnande.
3. Tillsätt kokosfettet och dra av från plattan.
Rör tills allt kokosfett har smält.
4. Tillsätt mandelessensen, den gör att pastan får en god smak, tycker jag.
Smakar inte bara socker utan lite mer som mandelmassa.
5. Häll ett paket florsocker i en bunke och gör en fördjupning där i.
6. Häll i den smälta massa och rör om.
Jag använder min Kitchen Aid till att göra detta arbete.
7. Tillsätt 100-200 g florsocker efter hand. Den får inte bli förhård och inte för rinnande.
Den ska vara seg och kladdig.
8. Plasta insidan av en bunke och häll i smeten.
Vira in degen i plasten och sätt sedan på locket på burken.
9. Låt stå i rumstemperatur över natten eller i kylskåpet.
Jag föredrar rumstemperatur då den blir mer lätt arbetad.
Är den förhård när man ska arbeta med den kan man lägga den i micron 10-15 sek. för att mjuka upp den.
Man kan färga den om man vill, ofärgade är den kritvit.
Kan du inte lyfta den utkavlade degen utan att den går sönder har du i för lite florsocker. Börja om och knåda i mer florsocker tills den känns bra.
Knåda alltid degen till dess den blivit jämn och mjuk, då blir slutresultatet mycket snyggare.
Använd plasthandskar, lättare att arbeta med den och mycket fräschare.
Lycka till!
Brun, brun och rosa
Till den bruna har jag bytt ut lite florsocker mot kakao