Broccoli- och vitkålsgratäng

1 bukett broccoli
500 g vitkål
1 msk rapsolja (eller annan olja)
1 apelsin (både skal och saft)
3 kryddstarka korvar ( t.ex. chorizo)
2 dl grädde
2 dl riven västerbottenost
Sätt ugnen på 200 grader
Dela broccolin i mindre bitar och koka den sen.
Strimla vitkålen och fräs den sen i mjuk i lite olja i en stekpanna.
Lägg broccolin och vitkålen i en ungsfast form.
Riv apelsinskalet och pressa ur saften över grönsakerna.
Skär korven i slantar och lägg överst.
Vispa ägg, grädde och den rivan osten. Häll över gratängen och gratinera i ca 20 min.
Smaklig måltid!
Kram Majsan

Salami- och kycklinggratäng

GI recept
250g broccoli
1 grillad kyckling (eller kycklingfileér)
100 g salami
2 tomater
2 tsk oregano
2 dl cream fraiche
1 dl vitt vin (kan ersättas av annan vätska, typ kycklingbuljong)
1½ dk riven ost
peppar
salt
Sätt ugnen på 225 grader
Koka broccolin i lättsaltat vatten (om du använder färsk, använder du djupfryst så behöver den bara tina)
Bena ur kyckligen och strimla grovt. (anväder du kycklingfileér så får du steka dem och skära i skivor)
Strimla salamin.
Lägg kycklingen och broccolin i en smord ungsform.
Tärna tomaterna och lägg i formen.
Strö oregano, salt och peppar över alltsammans.
Blanda cream fraichen och vinet och häll det över det andra i formen.
Strö den rivna osten över.
Gratineras i ugnen  15-20 min.
Serveras med en god sallad.
Smaklig måltid!
Majsan
RSS 2.0