Kyckling samba

kycklingfilèer
6 dl creme fraiche
200 gr färskost vitlök
2-3 tsk samba oelek
1/2-1 grönsakbuljongtärning
smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader.
Tärna kycklingfiléerna.
Stek dem ordentligt.
Vispa ihop färskosten och cream fraichen.
Blanda ner samba oeleken.
Smula sönder buljongtärningen i cream fraich blandningen.
Lägg kycklingfiléerna i en ungsform och häll blandningen över.
Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter.
Smaka ev. av såsen och tillsätt mer sama oleke, salt eller buljongtärning om så önskas.'
Serveras med ris, sallad, tsatsiki och salsa.

Smaklig måltid!
Majsan

Kokostårta

Sååå god!!!

Kokosmarängsmet
6 äggvitor
3 dl strösocker

Vispa vitorna till ett HÅRT skum, ha sedan i sockret.

4½ dl kokos
4 msk mjöl
1½ tsk bakpulver

Blanda kokos, mjöl och bakpulver.
Rör sen ner blandningen försiktigt i marängsmeten.

Gräddas i en form med löstagbar kant, smord.
Gärna med bakplåtspapper i botten och smord.
ca 30 min i 200 grader

Äggkräm
6 äggulor
150 g socker (ca 1½ dl)
½ dl grädde

Blanda äggulorna, sockret och grädden i en kastrull.
Koka upp, men PASSA NOGA!!
Inte kul med bränd smak på såsen.

När kakan är klar så lägger man på frusna blåbär och hallon och sen den varma äggkrämen.
Sen ska kakan stå och kallna innan man lägger på vispad grädde. Ca 4 dl.

På fotot så har, min älskling som bakat kakan, inte haft på grädde då den ska bjudas på först i morgon.



Himmelskt god!

Smaklig måltid!
Majsan

Club Sandwich a la Majsan

Idétorkan angående dagens mat resulterade i något som vi inte haft på länge här hemma, men gillas av samtliga.

2 skivor rostat bröd per person
1 Kycklingfilé, halv eller hel beror på storleken och hur mycket man vill ha, per person
Isbergssallad
Rödlök
Tomater
Bacon

Dressing
Mangoraja
Cream fraiche

Krydda kycklingen med salt och peppar.
Stek den tills den är helt klar, kan stekas färdigt i ugnen om man vill medans man fixar till resten.
Skiva sallad, tomater och lök.
Stek baconet knaprigt.

Rör ihop mangorajan och cream fraichen. Blanda ca lika delar eller mer mangoraja INTE mer cream fraiche då smakar den inget. Anledningen till att jag blandar mangorajan med cream fraiche är två. Den blir lite mildare i smaken och sen blir den drygare. Har du inte smakat mangoraja, då har du missat något. Super gott till grillat på sommaren eller som dipp. Jag köper Rydberg på plastflaska.

Rosta brödet.
Smeta på lite dressing på den undre brödskivan.
Lägg lite sallad, tomater och lök.
Sen kycklingen, lite mer dressing (om man vill) och toppa med baconet.
Sen på med den andra brödskivan.
Voila! Klart!

Vi serverar med lite nachoschips och mer dressing att doppa chipsen i.



Smaklig måltid!
Majsan

Omelett

Finns antaligen få rätter som man kan variera så mycket.
Kör detta som GI fukost/lunch/kvällsmat.
Tar det som finns hemma.
Idag blev det röd paprika, tomater, brieost, bacon och chiliflakes.

Men som tips kan man ha i räkor, persilja, lök, champinjoner, riven ost, lite stekt köttfärs, tonfisk, keso ....

Så här gör jag min omelett

2 ägg
en skvätt grädde
lite chiliflakes

Vispar ihop äggen med grädden och sen i stekpannan.
Vänder den inte utan låter den steka på mellan värme så den inte bränns på under sidan och så att den blir genomstekt.

 

Smakade super gott som vanligt, det enda jag hade velat ha till är lite persilja. Tycker det är super gott till!

Smaklig måltid!
Majsan

Currykorv

Ett omtyckt korvrecept är väl alrdig fel!!

400 g falukor (eller annan korv)
1 purjolök
1 burk krossade tomater
1 burk majskorn
1½ dl grädde
2-3 tsk curry
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva korven.
Strimla purjolöken.
Låt majsen rinna av.
Lägg grönsakerna i en ungsfast form.
Krydda med salt, peppar och curry. Välj själv hur stark curry smak du vill ha.
Rör om.
Lägg korvskivorna ovanpå och strö den rivna osten över.
Stek i ugnen i ca 20 min.

Smaklig måltid!
Majsan

Piroger

Ja, idag blev det pirog bak här hemma. Ska bort på fredag och tänkte ta med det som lunch till oss alla för att spara lite pengar. Relativt enkelt och sen kan man ju smaksätta dem lite hur man känner för. Idag blev det för enkelhetens skull tacokrydda köttfärs med lite grädde i. Å de blev godkända av hela familjen, inte en enda som inte gillade dem. Blir till att göra en sats till i morgon för efter att ha stått och bakat hela dagen så var jag inte särskilt inspirerad till att laga nån mat så det blev piroger med sallad och sweet chilisås.

Här kommer receptet:
Detta blir ca 30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl (går bra att bara ta vetemjöl och inte blanda med grahams)

Köttfärssås

Gör köttfärssåsen först.

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt sen mjölken och värm till ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen.
Tillsätt salt och mjöl.
Blanda tills degen är smidigt.
Låt jäsa under duk ca 30 min.
Knåda deg igen, tillsätt mer mjöl om så behövs.
Dela den i 3 delar och sen varje tredjedel i ca 10 bitar.
Kavla ut till små runda kakor som du sen lägger en klick köttfärssås på.
Vik över och nagga med gaffel i kanterna så den håller ihop.
Låt sen jäsa under duk ca 20 min igen.
Pensal med uppvispat ägg innan du gräddar dem.
225 grader i ca 12-15 min.

Super gott att ha i frysen som kvällsmat, mellanmål, stranden eller till utflykten.



Och här ser ni resultatet av barnens arbete. Å riktigt, riktigt goda var de som sagt!!

Smaklig måltid!
Majsan

RSS 2.0