Underbar daijmtårta (glutenfri)

Här kommer ett toppen recept på en supergod tårta som dessutom är glutenfri och som kan förberedas lååångt iförväg. Eller varför inte göra en att ha i frysen om du får oväntat besök!

Botten
1½ dl hel sötmandel
3 äggvitor
1,8 dl strösocker

Mal mandeln till önskad grovlek, fin eller lite grövre, du bestämmer.
Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till en fast massa. Du ska kunna vända bunken utan att det rinner ur.
Vänd ner den malda mandeln.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform. (Form med löstagbar kant)
Häll smeten i springformen.
in i ugnen i ca 20 min i 200 grader.

Daijmsmeten
3 dl grädde
1,2 dl strösocker
3 äggulor

Vispa grädden ganska hårt.
Vispa i äggulorna och sockret.
Krossa en dubbeldaijm (eller mer om du vill)
Blanda i daijmen med gräddeblandningen.

Häll daijmsmeten över botten när den är klar i ugnen.
Ställ i frysen minst 2-3 timmar.

När du serverar så garnera gärna med färska bär eller frukt. Jag älskar att ha på gul kiwi. Mna kan frysa den igen om man inte äter upp hela och det gör inget om det är bär eller frukt på den då.

En riktig höjdare på kalasen bland så väl gamal som ung!



Tyvärr ett ganska dålig kort men men...
Som ni ser så hade jag hittat färska blåbär i affären till helgens kalas.

Smaklig måltid!
Majsan

Skinksteksgryta

Detta recept eller idé som det kanske är mer, gör du till det du vill, jag ger en bra grund och du smaksätter med din favorit. Vi äter den som den är utan mer kryddning, tar bara lite soya till eller med nån god smaksättare i.

Jag köper skinkstek eller benfri kotlettbit, det blir billigare än att köpa färdiga grytbitar
Morot
Hela chmpinjoner
Syltlök
Små gurkor (kommer inte på vad det står på burken, något på c)
Cream fraiche
Vatten
Soya
Lök
Paprika
(Smaksättare om man vill tex grönpepparsås bara att hälla i pulvret, rosepeppar....Byt ut den vanliga cream fraichen mot en smaksatt. Du bestämmer helt själv)

Jag skivar kötten och tärnar det sen.
Bryner det i en stekgryta eller i en stekpanna.
(Använder du stekpanna så får du byta till en gryta när det är färdig brynt)
Skala och skiva morötter efter önskad mängd.
Tillsätt moroten i grytan och fyll på med vatten så köttet och morötterna täcks.
Skär ner löken i önskad form och tillsätt i grytan.
Låt alltsammans koka tills köttet är helt klart.
Tillsätt hela champinjoner, syltlök, gurkor, cream fraiche och ev. smaksättare
Låt sedan allt småputtra tillsammans till det blivit genomvarmt.
Serveras med fördel tillsammans med ris och en god sallad.



Smaklig måltid!
Majsan

Glad och mer sugen

Tusen tack för alla fina och poritiva ord om bloggen.
Ni gör mej ännu mer sugen på att lägga ut fler recept.
Det är ju för er "Kockar" som jag gör det och när man märker att det uppskattas så blir det ju bara ännu roligare.
Har mängder med ideér, tips och recept så fortsätt att kika in och hitta nya favoriter.

Tusen, tusen tack igen!
Kram Majsan

Kyckling med mozzarella i citronsirap

1 kg kycklingbröstfiléer
flingsalt
nymalen svartpeppar
250 g mozzarella
1/2 kruka salvia, bladen  (detta uteslöt jag)

Citronsirap

skyn från kyckling, ca 1/2 dl
1 dl pressad citron
1 1/2 dl ljust muskovadosocker eller råsocker  (hade inte detta hemma så jag tog farinsocker)
1 tsk flingsalt
1 citron, i bitar, med skal
1/2-1 röd chili, urkärnad, skivad

Ugnstemperatur 125 grader

Jag skar kycklingen i smala skivor som jag stekte så de fick fin färg. Salta och peppra. 
Sen över till en ungsfastform och in ugnen för att bli helt klara.
Blanda ingredienserna till citronsirapen och låt det koka ihop tills den tjocknat och fått sirapskonsistens.
Skiva mozzarellan i smala skivor, varva med kycklingskivorna i en form.
Häll över sirapen och lägg salviabladen på.


Kycklingen kan serveras kall som buffe mat men vi valde att värma den lite i ugnen när vi lagt allt i en form, så mozzarellan smälte lite.

Smaklig måltid!
Majsan

Pannacotta

Måste vara en av världens lättaste och godaste efterrätt!
Inte den magraste men ur GI syn så funkar den utmärkt.

5 dl grädde
2 msk vaniljsocker
3 blad gelatin
0,5 dl sötningmedel eller strösocker

Blöt lägg gelatinbladen i lite vatten.
Koka upp grädden med vaniljsockret och sockret.
Dra av plattan.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen.
Lägg ner dem i grädden och rör tills de löst sig.
Häll upp i serveringsskålar eller en stor skål.
Ställ i kylskåpet kallt i ett par timmar så de stelnar.
Serveras med bär, chokladbit eller något annat gott.
Lättare blir det inte!




Smaklig måltid!
Kram Majsan

Aioli

Har du aldrig ätit aioli så har du missat något. Ett tillbehör som man lätt fixar till själv. Oerhört gott till grillat, fisk, soppor och räkor.

6 st vitlöks klyftor
3 äggulor
1½ dl neutral olja
1½ tsk äppelcidervinäger
salt

Pressa vitlöksklyftorna och vispa i äggulorna. 
Vispa ner oljan droppvis.
Smaka av med salt och äppelcidervinäger.

Matig fisk och räksoppa

600g fiskfile (djupfryst går utmärkt)
300 g räkor med skal
1 1/4 liter fiskbuljong
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stjälkar selleri
½ purjolök
1 morot
2 msk tomatpure
2 msk olivolja
peppar (vit och svart)

Skala räkorna, spara skalen.
Koka upp fiskbuljongen och lägg i skalen och låt koka i 5 min.
Sila buljongen.
Tärna paprikorna, skiva moroten, purjolöken och sellerin.
Fräs grönsakerna i oljan i soppgrytan.
Fäll över buljongen.
Rör ner tomatpuren och krydda med peppar.
Tärna fisken i bitar.
Lägg i fisken och låt sjuda till fisken är klar.
Räkorna lägg i sista minuterna eller strös över vid servering.

Serveras med aioli och ett gott bröd.



Smaklig måltid!
Majsan

Inte glömt bort bara...

... fundersam över hur jag vill gå vidare med denna blogg. Denna bloggen är ju mer för er läsares skull medans min andra blogg är mer för min egna. Skönt att få skriva av sig ....

Veckotema - 5 recept varje vecka med ett tema. tex. småkakor, bullar, kycklingr

Strö recept då och då

Ett varje dag

Veckomeny

Ja, hur skulle ni vilja ha det?

Kram Majsan

Het korvgryta med bönor

ca 300 g Chorizo
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
1 pkt bacon
1 gul lök
lite hackad röd chili
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 burk bönor
1 dl kött- eller grönsaksbuljong

Koka ihop tomatpure, krossade tomater och buljongen. Låt småkoka i några minuter.
Skär chorizon under tiden.
Klipp ner baconet i en stekpanna och stek till önskat resultat.
Hacka löken och stek den tillsammans med chorizon och baconet.
Tillsätt kryddor och "tomatröran".
Vänd tillsist ner bönorna och låt dem bli varma.

Serveras som den är eller med ris.

Smaklig måltid!
Majsan

Marias fläskfilé med kolasmak

Ett recept som jag fått av en vän, har ännu inte hunnit smaka men det låter väldigt gott. Ska visst smaka kola säger hon, låter väldigt spännande. Lätt, med få ingredienser och supergott. Bättre kan det väl inte bli.

Fläskfilé
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
½ dl soya
1 tsk sambal oelek

Koka samman ovanstående.
Häll hälften i en ugnsfast form.
Skiva fläskfilén i skivor.
Lägg sedan köttet i formen.
Häll resterande sås över och sen in i ugnen 200 grader i en timme.

Man kan lägga i hela filén men då tar det längre tid än om man skivar den.

Serveras med ris eller pressad potatis och en god sallad.

Smaklig måltid!
Majsan

RSS 2.0