Keso rullar

Ett gott och enkelt recept som variation till kvällsmackan eller mellanmål.

Tunnbröd, de avlånga rektangulära. Antal beror ju på hur många ni är eller hur många du vill ha.
Keso, liten eller stor burk beror ju på hur många man ska göra. Finns ju med smaksättningar också om man vill ha det.
Rödlök
Cayennepeppar, ta det försiktigt för den behvöer lite tid innan man känner smaken!!
Riven ost

Hacka löken.
Häll keson i en bunke coh blanda i löken.
Krydda med lite cayennepeppar.

Lägg blandningen på tunnbrödet och rulla ihop. Du kan rulla åt vilket håll du vill, från långsida till långsida brukar jag göra.
Lägg dem på en plåt med skavrne nedåt och strö lite riven ost över.

Gratinera i ugnen i några minuter så osten smälter och får lite färg.
Ca 5-10 min i 175 grader.

Supergott!!
Nu tror jag att jag vet va vi ska ha imorogn kväll!!
Ska försöka komma ihåg kamerna då så ni får se det också.

Samklig måltid!
Kram Majsan

Stekt lax med sparris

Jag älskar fisk. Är uppväxt med det då morfar fiskade själv och både mamma och mormor var/är fenor på att tillaga den. Det finns ju hur många recept som helst som är goda men det enkla vinner oftast.

Laxfiléer
Citronpeppar
Smör

Stek filéerna och krydda med citronpeppar.
Stek färsk sparris tills den är mjuk.
Koka ihop hollandaise, går alldeles utmärkt med påssås.

Serveras med potatis om så önskas men absolut inget måste. Helt underbart gott!! Brukar ha detta som lunch, lätt och snabbt och gott. Passa på att köpa fryst laxfilé i portioner när det är billigt, går supersnabbt att tina.



Smaklig måltid!
Majsan

Ber om ursäkt...

... för att jag varit lite dålig på att fullföja veckans recept denna veckan. Har haft massa att göra och denna vecka ser ut att bli likadan. Ska föröska få in några fler fisk recept innan jag byter tema.

Tack för att positiva kommentarer jag får via mejl och FB om att ni gillar mina recpet. De betyder massor för mej.
Kram Majsan

Timjankryddad fetaost täckt lax

500 g laxfiel
200 g fetaost
1 tsk timjan
1 dl turkisk yoghurt eller cream fraiche

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg laxfiléerna (tinade) med skinnsidan ner i en ugnsform.
Salta och peppra på laxen.
Smula fetaost i en bunke och häll på timjan.
Blanda samman med yoghurten.
Bred blandningen över laxfilébitarna.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.
Fetaosten ska ha fått lite färg och laxen ska se klar ut.

Smaklig måltid!
Majsan

Weronicas lätta räkfisk

2 pkt torskblock (eller liknande)
5 dl cream fraiche
1 ask räkost (tror det är 400g)
Dill efter tycke och smak

Här kan man göra lite som man vill (som alltid), man kan ha i hackad lök, majs, mer räkor....

Blanda cream fraichen tillsammans med räkosten i en bunke.
Lägg fisken i en ungsform.
Häll räkostblaningen över fisken.
In i ugnen i 20-40 min beroende på om fisken är tinad eller inte.

Lättare än så blir det nästan inte!

Smaklig måltid!
Majsan

Torsk i ugn

2 pkt torskblock (eller annan fisk)
1 st purjolök
3 tomater
citronpeppar
3 dl grädde

Lägg fiskblocken i en ungsform.
Skiva tomaterna och purjolöken och lägg sedan på fisken.
Peppra efter eget tycke och smak (går bra att göra på tallriken också)
Häll på grädden, börja med lite och låt stå en stund och häll sedan på resten. Ibland behövs det inte, ibland kanske man vill ha lite mer och då kan man späda med mjölk också.
Låt sen stå i ugnen i ca 30-40 min i 200 grader.
Är fisken tinad så går det på ca 15-25 min.
Serveras med potatis och nån god sallad.

Smaklig måltid!
Majsan

Veckans tema

Fisk!

Något så gott och lätt om man bara vet hur man gör. Många tror att det är svårt bara för att de är ovan men det behöver inte alls vara svårt. Så under kommande 7 dagar så ska försöka att ändra på det, ska skaka fram mina lätta och goda fisk recept, kanske något mer avancerat också, vi får se.

Kycklingwok

Fick frågan på hur jag gör min kycklingwok och svaret är lätt. Jag gör mycket eftersom vi är många och så blir det matlåda till Peter och oftast lunch till mej kvar.Det går lika bra att göra i en stekgryta som i en wokpanna.

1 kg kycklingfilé
1 pkt grönsakswok blandning. Storpack. Vi gillar Thaiblandningen eller den klassiska.
Grön currypasta (mild)
Röd currypasta (stark)
2 konservburkar kokosmjölk

Tärna och stek/woka kycklingen. Tillsätt ca 1 tsk grön currypasta under stekningen.
När kycklingen är färdigstekt så häll då på grönsaksblaningen och stek en liten stund.
Häll på kokosmjölken och smaka av.
Tillsätt ev. mer currypasta. Den röda ger lite mer styrka, har man barn så kan man tillsätta detta i den egna tallriken istället. Den gröna pastan ger en bra grundsmak.
Låt småputtra nån minut så allt blivit helt varmt.

Serveras med nudlar eller ris. Vi föredrar äggnudlar till och köper aldrig andra än de som är importerade och som säljs i nån "utländs" butik. De är flera klasser bättre än svenska "kopior".

Hoppas ni vågar testa detta om ni aldrig gjort det tidigare. Det är verkligen en riktig höjdare!!
Smaklig måltid!
Majsan

Alla hjärtansdags bakelse

Sprang på ett superlätt recept inför alla ♥dag.
Superlätt och supergott!!
Ett recept du inte kan misslyckas med.

1 pkt med färdig smördeg. Ligger färdrig kavlad i rulle. Bara att rulla ut på bakplåtspapper på en plåt.
Vaniljvisp
Djupfrysta eller färska bär.
Florsocker
Pepparkaksform

Rulla ut degen på ett bakplåtspapper.
Ta en pepparkaksform, förslagsvis ett hjärta till denna dag.
Ta inte en form som är för liten, de är bara krångligt.
Stansa ut hjärtan på degen och ta bort degen som blir runt om.
In i ugnen ca 5-10 min i 200 grader.
När hjärtana är klara så låt dem svalna lite.

När plåten är i ugnen så vispar du vaniljvispen så att den blir ganska hård.

När hjärtana svalnat lite, går väldigt fort, så delar du dem så att varje hjärta blir i två delar, ett lock och en botten.
Klicka dit vaniljvisp och lägg dit några bär och på med hjärtlocket igen.
Pudra med lite florsocker genom en sil.
Voila!
Världens snabbaste bakelse!



Vi testade att göra några i förra veckan.
Vi tog de minsta hjärtana och visst blev de söta men det är mycket mer pilligt.

Trevlig alla ♥dag!
Majsan

Solskensbullar

Deg

50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl vit sirap
ca 1 l mjöl

Fyllning

2 dl marsankräm

Garnering
1 ägg
Strösocker

Smält smöret och häll på mjölken och värm till fingervarmt.
Smula sönder jästen och slå på degspadet.
Rör tills all jäst löst sig.
Tillsätt salt och sirap.
Arbeta in mjölet, lite i taget, till degen är smidig.
Jäs under duk i ca 60 min.
Arbeta ihop degen och forma till en längd som du delar i ca 25 lika stora delar.
Rulla till jämna bullar och jäs i ca 20 min.
Fyll en spritspåse med marsankrämen och tryck in spritspåsen i bullen och fyll med kräm.
Jäs i ca 10 minuter till.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter i 200 grader.
När bullarna fortfarande är varma så rulla dem i strösocker. (Eller pensla med lite smält osaltat smör och rulla dem sen i socker)


Smaklig fika!
Majsan

Nutellabullar

Deg

150 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
1 tsk salt
1 dl strösocker
14 dl mjöl

Fyllning
ca 2 dl Nutellakräm

1 ägg till pensling

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37 grader)
Smula sönder jästen och slå över degspadet.
Rör i äggen, salt, socker och arbeta in mjölet. (Ta lite mjöl i taget så går det lättare)
Låt degen jäsa i ca 50 min.
Kavla ut degen till en rektangel. Du kan dela degen i 2 delar om du tycker det är lättare.
Smeta ut nutellakrämen över hela degen. Rulla sen ihop den som en rulltårta och skär i ca 2 cm breda bitar och lägg i bullarformar eller på bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 minuter innan du penslar dem med det uppvispade ägget.
Gräddas i 220 grader i 10 min.

Hade tyvärr inget foto på dessa, får uppdatera med det när jag bakar dem nästa gång.
Smaklig måltid!
Kram Majsan

Chokladbullar

Vet inte om det är tillåtet att dela med sig av ett så här syndigt gott recept men kan inte låta bli.... Nästan lite beroendeframkallande. Måste inte tillägga vad barnen tycker om dem, eller??

Bulldeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 ägg
150 g smör
ca 15 dl mjöl
(lite vaniljsocker om man vill)

Fyllning
125 g smör MJUKT!!
1 dl strösocker
150 g choklad (blockchoklad, mjölkchoklad....välj det du gillar) Köp en 200 g så har du lite till garneringen också.

1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Slå mjölken över jästen.
Tillsätt sockret, ägg och smör. (vaniljsocker om man önskar)
Arbeta in lite mjöl i taget, tills degen är bra.
Låt sen jäsa i ca 60 minuter under duk.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred ut smöret och strö över sockret.
Hacka chokladen till småbitar och fördela över degen.
Rulla ihop degen som en rulltårta och skär sen bitar som du lägger i pappersformar
Låt jäsa ca 20 min under duk.
Pensla med uppvispat ägg och grädda sen i 225 grader i ca 10 minuter.
När bullarna är klara och har svalnat lite så smält lite av chokladen som är kvar och ringla över dem.



Mmmm en riktig höjdare!!

Kram Majsan

Tacobullar

Bulldeg
50 g jäst
50 g smör
4 dl mjölk
1 tsk salt
10 dl mjöl

Fyllning
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 pkt tacokrydda
2 dl riven ost
(1 dl hackad peperoni)

1 ägg till pensling
Oregano

Värm mjölken och smöret till fingervarmt (37 grader).
Smula sönder jästen och slå degspadet (smöret+mjölken).
Tillsätt saltet och mjölet och arbeta ihop till en smidigt deg.
Låt sen jäsa ca 50 minuter under bakduk.
Under tiden som degen jäser så hackade du löken och fräser den sen lite mjuk i en stekpanna.
Tillsätt sen de krossade tomaterna, tacokryddan och ev peperoni.
Tag upp degen och arbeta ihop den.
Dela den i 2 delar och kavla ut till rektanglar.
Fördela tomatsåsen över degen.
Strö den rivna osten över.
Rulla ihop degen som en rulltårta.
Skär i skivor och lägg i pappersformar.
Låt sen jäsa ca 20 min under duk.
Pensla med uppvispat ägg och strö oregano över.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 min.


Goda att ha i frysen som mellanmål eller istället för kakor till fikat.

Smaklig måltid!
Majsan




Veckotema

Blev inte så jättemånga recept förra veckan. Inte för att jag inte har utan för att tiden inte fanns, men det betyder att jag har fler kvar att komma med.
Tänkte köra ett baktema denna veckan....

Veckans tema blir : BULLAR

Hoppas det ska smaka!
Kram Majsan

Pizzabullar

Som ni hör på namnet så är detta en given succé hos barnen. Bra att ha i frysen som mellanmål eller som fika.
Ingen jästid gör att de går fort att göra, vilket inte är en nackdel.

10 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
125 g mjukt smör
4 dl mjölk

Blanda ihop allt till en deg.
Baka ut på ett bord och kavla ut degen till en rektangel precis som när man gör vanliga bullar.
Nu ska pålägget på och här kan man ju välja själv men barnen brukar föredra det enkla.
Ketchup, kleta ut över hela degen.
Strimlad skinka, bred ut över degen.
Riven ost, ös på hur mycket du vill eller kanske vill du inte ha osten i utan på bullarna innan du stoppar in dem i ugnen.
Riven lök, ger inga bitar som de småliven kan klaga på. Men utan lök så smakar det ju itne så gott tycker jag.
Oregano, efter tycke och smak.

Rulla sen ihop degen till en rulle, typ rulltårta.
Skär i bitar och lägg i bullformar.
Sen ska de in i ugnen i ca 20 i 200 grader.

Sen är det bara att njuta!



Smakligt mellanmål!
Imorgon blir det andra bullar...
Majsan

Gorgonzolafylld kycklingfilé

Jag är ingen älskare av gorgonzolaost MEN detta går inte att inte tycka om.

Kycklinfileér
En bit gorgonzolaost
Purjolök
Grädde

Snitta kycklingfileérna på längden, på mitten, så det blir ett fack att stoppa in gorgonzolan i.
Skär bort roten av purjolöken och snitta upp den och skölj. 
Lägg ett par "blad" av den i varmt vatten så den mjuknar.
Skär bladen i smala remsor som du sen binder runt kycklingfileérna så att osten stannar i. Detta är inte alltid helt enkelt, men blir lite snyggt. Om man vill så ta ett snöre somär anpassat för matlaning. Eller låt det vara utan, det enda som händer är att osten lättare kanar ur.
Lägg i en bit ost, storlek efter eget tycke och smak.
Lägg sedan fileérna i en ungsform och stoppa in i ugnen.
200 grader i ca 20 min.
När fileérna fått lite färg så häller man på grädden i önskad mängd. Detta blir en härlig gorgonzolasås. Har du en bit ost kvar så lägg i den också, så den smälter i grädden.

Hasselbackspotatis, ris eller pressad potatis och en sallad, mmmmm. Nu vet jag vad vi ska ha till helgen, det var evigheter sen jag gjorde detta!



Smaklig måltid!
Kram Majsan




Het kycklinggryta

Kycklingfileér
Mango chutney (välj styrka själv)
Färsk eller djupfryst mango, minst arbete med att köpa den djupfrysta.
Soja
Purjolök
Paprika (jag använder röd)
Lite grädde om man vill
Kycklingbuljongtärning om man vill.


Tärna kycklingfileérna och bryn dem i en stekgryta eller stekpanna.
Skiva purjolöken och paprika till önskad storlek (mangon också om du inte köpt den djupfrysta)
När kycklingen är färdig brynd så tillsätt grönsakerna, lite soja, mango chutneyn och fyll på med vatten.
Smaka av och tillsätt mer chutney, grädde och soja tills du är nöjd.
Låt grytan småputtra tills grönsakerna blivit lite mjuka coh kycklingen är helt klar.

Serveras med ris och sallad.
Väldigt tråkigt utan bild på rätten men ni får hålla tillgodo med...

... lite färsk mango.
Smaklig måltid!
Majsan

Currykyckling

 

Återigen ett bråttom, bråttom recept.
Barnen älskar det och det är ju inte fy skam ...

Kycklingfilé
Curry
Currysås (pulverpåsar, antal beror på hur mycket kyckling man har och hur mycket smak man vill ha)
Vatten
Grädde eller cream fraiche kan man tillsätta om man vill för att få den lite krämigare.

Tärnar filérna och steker dem i stekpannan.
Krydda med lite curry.
Häll på lite vatten i stekpannan och vispa ner currysåspulvret i stekpannan.
Låt småputtra en stund.
Jag tillsätter gärna lite cream fraiche mot slutet, jag tycker det ger en härlig krämig konsistens och smak på det hela.
Du bestämmer hur såsig du vill att den ska vara!!

Jag serverar alltid denna "gryta" med ris och en färdig grönsaks blanding med små broccoli buketter, majs och paprika.
Verkligen en superlätt och supergod rätt!
Och är man duktig så skippar man pulversåsen och gör egen currysås.



Smaklig måltid!
Kram Majsan


Chicken Tikka

Ett bråttom bråttom recept att ta till när det är mycket annat att stå i. Eller föresten så är det väl aldrig fel att det går fort att laga maten så man får tid över till annat, särskilt nu när vi går mot ljusare tider.

500 g kycklingfilé
1 påse chicken tikka kryddblandning
2 dl vatten
2 msk olja
½ paprika
½ gul lök
1 dl kokosmjölk
Cashewnötter om du vill, inget måste.

Tärna kycklingfilérna.
Blanda kryddblandningen, vatten, olja och kycklingbitarna.
Låt stå en liten stund.
Under tiden så skivar du paprika och löken.
Hetta upp stekpannan och häll i blandningen kycklingbitarna och kryddblandningen.
Stek några minuter.
Tillsätt kokosmjölken och låt småkoka i några minuter på svag värme.
Tillsätt paprikan och löken på slutet så de får koka med några min.


Bild från Santa Maria

Servera med ris och en god sallad.

Smaklig måltid!
Majsan

Veckotema

Tja, lite tom med nya recept här jsut nu. Händer mycket på hemma fronten så tiden räcker inte riktigt till ibland som ni säkert vet själva.
Men denna tänkte jag köra ett tema, 5-7 recept (lite beroende på möjlighet).

Veckans tema blir....

Kycklingrätter!!!

Så håll utkik under veckan så ska jag försöka leverera några goda och enkla kycklingrecept.

Kram Majsan
RSS 2.0