Gott Nytt År

zwani.com myspace graphic comments


Hoppas ni alla får en underbar kväll med god mat och dryck!
Vi ses nästa år!
Varma kramar Majsan

Snabba frallor

Detta recept kommer från den tid då jag sälde Tupper Ware. Vi använde receptet när vi demade vissa bakprodukter. Man behöver aldrig ta i degen, så man kan utan probelm svara i telefonen, hjälpa barnen eller vad som nu kan tänkas dyka upp under tiden man bakar. Dessutom så går det väldigt fort att göra, vilket är ett stort plus i min värld. Förtillfället har vi fastnat i detta så nu blir det nybakade frallor till frukost, fika och kvällen.

200 g smör
6 dl vatten
75 g jäst
15 dl mjöl
1 tsk salt

Smält smör och tillsätt vattnet och värm till ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke, om man har en bunke med tätslutande lock till så är det toppen.
Häll över degspadet.
Rör tills jäst löst sig.
Blanda i mjöl lite åt gången och rör med slev/degskrapa till mjölet löst sig. Degen ska vara lite kletig.
Sätt på locket och tappa upp hett vatten i diskhon.
Sätt ner bunken med locket stängt.
När degen jäst färdigt så poppar locket av, så man behöver inte ha koll på tiden. Brukar ta 5-15 min.
Häll ut degen på degunderlag eller ren arbetsbänk.
Ta en "snackbägare" från TW om du har, om inte så ta en liten burk eller glas i plast som har lite "släpplättyta".
Sätt bägaren i degen och dra loss en bit med den.
Nu är det bara att trycka bägaren mot bordet samtidigt som man snurrar bägaren på bordet.
Lyft bägaren och voila!! En liten fin fralla, redo att lägga på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa någon minut innan de gräddas i 10-15 min i 250 grader.

Smaklig måltid!




Dessa bakade min älskling i morse till frukosten.
Farligt gott med ost och marmelad i.


Dessa
Har säkert nån bägare här hemma extra, om nån vill testa men inta har bra grejer hemma.

Kram Majsan

After eight tårta

Ljuvligt god tårta om man gillar mint. Serveras gärna med hallon och grädde eller skivade apelsiner eller precis som den är.

Smet
200 g mörk choklad
200 g margarin
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Glasyr
25 g smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight


Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet i äggsmeten.
Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter i 175°C.
Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas.
Låt kakan bli kall.
Blanda smör, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning.
Låt blandningen kallna och bli tjockflytande.
Bred glasyren jämnt över kakan och låt den stelna i kylskåp.



Smaklig måltid!
Majsan

Nyårsmeny?

Har lite funderingar över årets Nyårs meny.
Funderar över följande....

Förrätt:

Trattkantarellsoppa eller räksoppa?

Huvudrätt:

Salami och mozzarellafylld fläskfilé med ungsstekt potatis eller gorgonzola fylld kycklingfilé med ris?

Efterrätt:

Marockanska julapelsiner med mjukrörd vaniljglass med nutella!!! Helt klart inget snack om saken!

Till kaffet:

After eight tårta eller pannacotta med exotisk glasyr??


Vet inte riktigt vad jag är sugen på, snälla hjälp mej!

Majsan

Bonjour gryta

Snabb rätt som man lätt byter ut köttet till det man själv önskar.

300 g strimlat kött tex renskav, älgskav eller lövbit
1 purjolök
2 msk culinary syrup rödvinsmak
1 dl créme bonjour naturell
1 dl vatten
2-3 msk soja

Fräs köttet i några minuter i stekpanna eller wok.
 Skölj och strimla purjolöken.
Låt löken fräsa med köttet några minuter.
Krydda med syrupen.
Klicka ner créme bonjouren.
Tillsätt vatten och soja.
Smaka av med salt och peppar.
Koka några minuter.
Serveras med ris, pasta eller potatis och sallad.

Smaklig måltid!
Majsan

Cowboy soppa

Ett lättvindigt recept att göra mycket av och frysa in i matlådor.

250 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liter köttbuljong
6 st tärnade potatisar
½ paprika
½ dl tomatpure
1 påse tacokrydda
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 burk vitabönor i tomatsås

Fräs köttfärs, lök och vitlök i en gryta.
Häll i  buljongen och de övriga ingredienserna.
Koka tills potatisen är mjuk.

Serveras på cowboy vis med gott bröd att doppa i.
Vill man göra den GI vänligare så skippa potatisen.

Smaklig måltid!
Majsan

Krämigaste skinkröran

Snabb och himmelsktgod skinkröra

Ca 200 g rökt skinka
1 knippe salladslök eller purjolök
1 burk (2 dl) créme bonjour couisine med vitlök
2 dl lättmjölk

Skär skinkan i strimlor.
Skölj och strimla löken.
Koka upp créme bonjour tillsammans med mjölken.
Rör i skinkan och löken.
Låt småputtra i ca 5 min.
Smaka av med salt, peppar och ev gräslök.
Klart!!
Serveras med fördel till potatismos toppar eller bandspagetti och körsbärstomater.

Godaste knäcken

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
3/4 dl hackade nötter

Koka upp allt utom nötterna. Gör kulprov för att kolla när dne är klar. När ni anser att den är klar så tillsätt nötterna och häll upp i formar.



Godaste julkolan

Har testat mååånga recept men detta är helt klart bäst! Får alltid väldigt mycket beröm för denna.

3 dl socker
3 dl grädde
1 dl sirap
2 msk kakao
1 msk smör

Koka ihop allt i en gryta. Jag gör kulprovet för att kolla när den är klar, gillar den seg och inte för hård. Tänk på att det kan gå väldigt fort från att vara rinnande till klar.
Häll upp i knäckformar och ät tills ni storknar men akta tänderna!


Paket tårtor

En av de lättaste tårtorna jag gjort faktiskt och det fina resultatet gör att denna tårta kommer att göras till fler kalas i vårt hus.

Tårtbotten

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 250°C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda ner mjöl, bakpulver och mjölken i äggvispet.
Klä en långpanna, 30x40 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i pannan.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett lätt sockrat smörgåspapper.

Vaniljfyllning

1,5 dl vatten
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 äggula
150 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda vatten och matfett i en kastrull. Vispa i mjölet. Låt allt koka några min.
Tag kastrullen från plattan. Rör ner äggulan. Låt krämen kallna.
Rör matfett och florsocker smidigt med elvisp. Blanda ner florsockerblandningen, lite i taget, i den kokta krämen. Smaksätt krämen med vaniljsocker.

Ihopsättning

Dela kakan i 3 lika stora delar. Lägg en del på ett fat. Bred på det mesta av vaniljfyllningen. Lägg på nästa del. 
Valfri fyllning tex äppelmos med kanel, jordgubbssylt, smörkräm, chokladmousse. Bred det på tårtan. Lägg på den tredje delen. Bred på resten av vaniljfyllningen.
Färgsätt marsipanen om du vill. Kavla ut till en kaka som täcker hela tårtan. Vik in och skär av så att tårtan ser ut som ett paket.
Spritsa snöre och rosett med tårtgelén. Strö silverkulor över tårtan.


Smaklig måltid!
Marielle

Paket tårtor







Vad sägs om dessa färgglada tårtor!!
Blev en hit hos så väl gamal som ung.

Kycklingratäng

Åter ett supergott och enkelt recept på kyckling.
Och som vanligt så är måtten till min familj. Det brukar räcka till matlåda till Peter och en middag till oss 6 här hemma. Barnen äter ju inte supermycket än...

1 kg kycklingfilé
2 paprikor (gul och röd)
Fetaost
3-4 dl cream fraiche
½-1 dl ajvar relish
Soltorkade tomater i olja (efter tycke och smak)

Tärna paprikorna och lägg i en ungsform.
Tärna kycklingen och bryn den i en stekpanna.
Lägg kycklingen över paprikorna.
Skiva tomaterna och lägg över kycklingen.
Häll lite av oljan över det hela.
Blanda cream fraichen med ajvaren.
Häll blandningen över det andra i formen.
Om man vill ha den lösare så kan man späda med grädde eller mjölk.
Toppa med fetaost tärningar.
In in ugnen ca 10-15 min, tills det har fått lite färg.

Serveras med ris och sallad.
Detta bjuder jag på Mattheus kalas på lördag. Längtar redan....
Ska försöak få ett kort på det då.

Bon Apetit!
Marielle

Kyckling i fetaost och soltorkade tomater

Detta recept har verklign blivit en hit så väl här hemma som hos dem jag bjudit den på och de som fått receptet. Åter ett recept som går supersnabbt och lätt och som ger en toppen smakupplevelse.

Eftersom vi är en stor familj så gör jag mycket, men för er som är färre så minskar ni givetvis mängderna.

1 kg kycklingfilé
2 burkar cream fraiche med fetaost- och soltorkade tomater
1 paprika
1 stor burk med hela champinjoner
Ev. lite grädde eller mjölk

Detta är en gryta som man kan blanda i det som man gillar. Kanske purjolök, syltlök, små gurkor.... Allt efter tycke och smak.

Tärna och stek kycklingen.
Tillsätt cream fraichen, om man vill ha den lite tunnare så späder man med grädde eller mjölk.
Tärna paprikan och blanda i den och champinjonerna.
Låt småputtra en liten stund.

Servera med ris och en god sallad.
Kan nästan inte bli lättare och godare.

Smaklig måltid!
Majsan

Smörgåstårta

Med anledninga av att jag under denna helgen hade "beställning" på smörgåstårtor så har jag fått på begäran önskemål om mitt smörgåstårterecept.

Mängd är jätte svårt att skriva ner när det gäller detta, här får man gå på känsla samt tycke och smak.

Jag använder mej av två olika röror.
En där jag blandar skinka, kokta ägg, purjolök, cream fraiche och majonäs. När det gäller skinkan så brukar jag använda mej av picknickskinka på burk, men det fungerar med annan skinka också.

Den andra röran innehåller fruktcoktail, cream fraiche och majonäs. 
Hur mycket av varje vet jag som sagt inte, beror på storlek och vad man gillar men jag använder mer cream fraiche och llite majonäs. Och låt fruktcoktailen rinna av så att röran inte blir för blöt!

Sen brer jag rörorna på brödet, brukar köpa runda kakor från stadens bageri. Delar dem på mitten så jag får 4 runda kakor av 2. Lägger dem på varandra och "fixar" till formen lite. Lägg sen fruktröran på den understa, sen skinkröran, fruktröran och avslutar med skinkröran som jag sen även brer på utsidan av tårtan, precis som man gör med grädde på en gräddtårta.

Sen "klär" jag tårtan med skinkskivor på utsidan. Detta ska man helst göra dagen innan för att den ska få suga åt sig av rörorna och bli riktigt god.

Sen är det bara att låta fantasin flöda. Men så här såg en av de jag gjorde under helgen ut, detta är den "lilla" jag gjorde.
Är det något som ni funderar över så får ni höra av er.






Smaklig måltid!
Kram Majsan

Lussebullar, saffransbullar, lussekatter....

Ja, kärt barn har många namn och jag har hittat ett recept som verkligen blir bra. Vet inte om det beror på kesellan som folk säger men, här får ni receptet iallafall.

100 g smör
1 pkt jäst
1 g saffran (två paket)
2 dl socker
17 dl vetemjöl
5 dl mjölk
250 g kesella (lätt)
1 ägg att vispa upp till pensling

Russin till dekor. Om man vill kan man blanda i 1½ dl russin i degen.

Smält smöret och häll sedan i mjölken och värm till ca 37 grader.
Smula sönder jästen och häll i saffran.
Häll sedan över smör- och mjölkblandningen och blanda tills jästen löst sig.
Tillsätt sockret, kesellan coh nästan allt mjöl. Spara 1-2 dl till utbaket.
Degen ska vara blank och lossna från bunken.
Blanda allt och låt sen degen jäsa i ca 40 minuter under duk.

Häll ut degen på en bänk och knåda ihop den.
Sen får man ju själv välja hur man vill att de ska se ut. Som släta bullar, som klassiska lussekatter, som dubbla lussekatter eller vad man nu vill.
Lägg dem på en plåt och stoppa i russinen om man önskar.
Låt jäsa i ca 30 till innan man penslar med ett uppvispat ägg.
Gräddas i 225 grader i 5-8 min.



Och så här tjusiga kan de bli! Dessa har mina tre små kockar gjort själva, inte illa tycker jag.

Hoppas nu att ni alla får smaka på en riktigt god lussekatt imorgon då det är lucia.
Kram Majsan

Jordnötskaka

Smarrigt värre!!

2 ägg
2 dl socker
75 g smör
1 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 tsk
bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret.
Blanda allt tillsammans.
Häll smeten i en form och gräddas ca 30 min i 175 grader.

Glasyr
3 msk smör
3 msk grädde
1½ dl farinsocker
175 g jordnötter

Blanda allt utom jordnötterna i en kastrull. När allt smält så tillsätter man jordnötterna och blandar.

Nu blir det lite trix och fix men det går!! Vänd kakan och sen tillbaks i formen, så den sidan som ska vara upp kommer uppåt. (Hoppas ni fattar) Häll jordnöts blandningen över kakan och ställ sedan in den i ugnen tills det börjar "bubbla" i blandningen. Då är det dax att ta ut den. Sen vänder man kakan tills den blir med rätt sida upp när man serverar. Lite fix och trix men det går, vänta bara tills kakan svalnat.


Inte bästa bilden men bättre än ingen.

Lycka till!
Marielle

GI ungspannkaka

3 pkt bacon
1,5 dl grädde
8 ägg
50 g smör
250 g keso (en liten burk)
150 g riven ost

Stek baconet.
Lägg det i en ungplåt.
Vispa ägg och grädde och rör sen ner keson.
Häll blandningen över baconet.
Strö den rivna osten över.
In i ugnen ca 20-30 min i 225 grader.

Serveras med lingonsylt och riven vitkål. Mums!!

Smaklig måltid!
Marielle

Taco korvstroganoff

En ny variant av korvstroganoff. En favorit hos så väl barn som vuxna. Och som vanligt med mina recept så lägger man till och tar bort efter tycke och smak.

Detta är till ca 4 personer

300 g korv (falukorv, kycklingkorv, grillkorv...)
2 dl cream fraiche
4 dl krossade tomater
1,5 dl bönor (svarta, vita, kidney väl det du gillar)
1 dl majskorn
1 påse med tacokryddmix.

Skär korven och stek den.
Tillsätt cream fraiche, krossade tomater, bönor, majs och tacokryddan.
Låt småputtra i ca 10 min.
Servera med ris eller varför inte tacochips. Och givetvis massa grönsaker.

Smaklig måltid!
Marielle

Hemgjord guacamole

Tycker att denna är mycket godare en blandningen som man köper och blandar med cream fraiche.

2 avacados
chiliflakes (krydda på burk)
några droppar citronsaft
1-2 dl cream fraiche
1 pressad vitlöksklyfta

Mixa allt till önskad konsistens.
Helt underbart gott till tacopajen.

Smaklig måltid!
Marielle

Tacopaj

Absolut bästa tacopaj receptet! Det är dessutom helt GI.

4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg smöret i en pajforma och ställ in den i ugnen så att smöret smälter. Under tiden så vispar äggen och grädden tillsammans. När smöret har smält så häller man bladningen i pajformen och gräddar i ugnen tills "pajskalet" fått en gyllenefärg ca 10 min.

500 g köttfärs
1 dl riven ost
1 dl cream fraiche
1 dl grädde
1 påse tacokrydda
1 tomat
1 lök

Stek köttfärsen och häll i tacokryddan.
Häll köttfärsen i pajformen.
Skiva tomaten och lägg ut över köttfärsen.
Skala och skiva löken och lägg över.
Blanda cream fraichen, grädden och osten. Häll blandningen över och ställ in i ugnen tills osten smält och den fått fin färg, ca 15 min.

Servera med sallad och guacamole.

Smaklig måltid!
Marielle


                                                              

Mozzarella och salami fylld fläskfilé

Ett recept utan bestämda mängder. Här är det helt tycke, smak och antal som styr.

Potatis, stora
Fläskfile
Mozzarella
Salami
Sweet chilisås
Cream fraiche
Grädde

Tvätta potatisen och klyfta den.
Lägg i ungsform.
In i ugnen ca 20 min i 200 grader.
Bryn fläskfilén hel, salta och peppra.
Snitta filén och ta en salamiskiva och lägg en liten bit mozzarella i mitten på den. Vik ihop den och stoppa i snittet på filén.
När potatisen varit inne ca 20 minuter så lägger man filén över potatisen och stoppar in i ugnen igen. Ca 10-20 min Blanda cream fraiche, sweet chilisås och grädde till en sås och när det återstår 5-10 minuter så häller man såsen över allt och sedan in i ugen igen.

Helt underbart gott och inte krångligt alls. Serveras givetvis med en fräsch sallad.

Bon apetit!
Majsan

Marockanska julapelsiner

En lätt efterrätt med lite julkänsla.

Apelsiner (gärna blodapelsiner)
Clementiner
Florsocker
Kanel
Nutella
Vaniljglass

Skala apelsinerna och clementinerna. Skiva dem hela så att det blir runda fina skivor, som små solar.
Pudra kanel och florsocker över. Låt gärna stå coh dra ett tag.

Ta fram vaniljglassen och rör den mjuk.
Här kan man välja att blanda nutellakrämen tillsammans med glassen eller att servera var för sig. Vi valde att servera var för sig pga av nötallergi.

Inte svårt alls och smakerna tillsammans är gudomliga. Måste säga att jag var lite skeptisk, men det såg gott ut så vi testade och oj oj oj vilken fullträff! Mathilda var lyrisk, hon åt och bad om samma till kvällen och som mys i morgon. Tror det är en 5 av 5 möjliga om hon får bestämma och jag är beredd att instämma.


                                                                      



Blev lite mycket kanel och florsocker på en del ställen, lätt hänt när man har en liten kock med sig.

Tack!

Å va roligt att ni gillar det. Så nu gäller det bara för mej att "leverera". Ska verkligen försöka få kort på rätterna men kanske inte lyckas få in dem direkt när jag lägger in receptet men förhoppningsvis någon gång. Känner att foto både kan stjälpa och hjälpa. Ibland gillar man kanske inte det man ser och testar därför inte och får då inte veta om man gillar det eller inte. Och ibland kan man ju bli lurad av att de ser gott ut men när man smakar så var det inget man gillar.
Så foto i den utsträckning som jag fixar det.

Tack igen!

Räksoppa

Lättare och godare räksoppa får man leta efter.

3 msk margarin
3 msk mjöl
1 l vatten
2 fiskbuljontärningar
2 rivna morötter (inte för fint och inte för grovt)

Dessa ingredienser ska kokas ihop.

Tillsätt sedan

2 dl cream fraich
1 liten tub räkost
massor av dill
2 klyftor vitlök / l

Voila! Lätt som en plätt och underbart god. Serveras med ett gott bröd att doppa i.

För att göra varianten lyxigare så tillsätter amn på slutet skalade räkor.

Smaklig måltid!
Majsan

Varmt välkomna!

Så äntligen har jag fått tummen ur och startar nu denna matblogg. Jag är långifrån kock men tycker om att laga mat och är inte rädd för att testa nya recept. Bloggen kommer inte bara innehålla mat utan det kommer dyka upp efterrätter, bak och tips.

Vill påpeka redan nu att jag mycket sällan går stenhårt på de exakta mängder som står i recept. Detta gäller matrecept, när det handlar om bak är det ju helt annorlunda.
 Jag utgår från vad jag och min familj gillar och känsla och framför allt smak. Smaka av och bedöm själva. Jag anser att det finns inget rätt eller fel när det gäller smaker, alla är vi olika.

Många av de recept som jag kommer att lägga ut är GI inspererade pågrund av flera orsaker den första är att jag försöker tappa i vikt och när jag väl testade GI så visade det sig att min mage blev som förbytt. Inte uppsvälld och gasig, som förr. Sen så tycker jag faktiskt att det är köttet, fisken, grönsakerna och såserna som gör det hela. Inte pastan, riset eller potatisen. Jag äter fortfarande potatis, ris och pasta men i väldigt små mängder och det kan gå flera dagar, veckor mellan. Bröd äter jag men bara grovt, visst slinker det ner något annat ibland men inte ofta och ofta så ångrar jag mej. Det mättar inte lika bra och magen blir bubblig.

Nu hoppas jag bara att jag kan tillföra några nya goda recept till era liv. Kanske är det så att just DU har ett toppen recept som du vill dela med dej av, hör av dej så fixar vi det. Eller kanske testar du något av mina recept men gör ändringar, berätta hur det blev, kanske blir succé.

Nej, nu är det högtid att lägga upp bloggens första recept. Och jag lovar att det blir något värmande, det behöver vi i dessa kyliga dagar.

Smaklig måltid!
Majsan

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0