Piroger

Ja, idag blev det pirog bak här hemma. Ska bort på fredag och tänkte ta med det som lunch till oss alla för att spara lite pengar. Relativt enkelt och sen kan man ju smaksätta dem lite hur man känner för. Idag blev det för enkelhetens skull tacokrydda köttfärs med lite grädde i. Å de blev godkända av hela familjen, inte en enda som inte gillade dem. Blir till att göra en sats till i morgon för efter att ha stått och bakat hela dagen så var jag inte särskilt inspirerad till att laga nån mat så det blev piroger med sallad och sweet chilisås.

Här kommer receptet:
Detta blir ca 30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl (går bra att bara ta vetemjöl och inte blanda med grahams)

Köttfärssås

Gör köttfärssåsen först.

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt sen mjölken och värm till ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen.
Tillsätt salt och mjöl.
Blanda tills degen är smidigt.
Låt jäsa under duk ca 30 min.
Knåda deg igen, tillsätt mer mjöl om så behövs.
Dela den i 3 delar och sen varje tredjedel i ca 10 bitar.
Kavla ut till små runda kakor som du sen lägger en klick köttfärssås på.
Vik över och nagga med gaffel i kanterna så den håller ihop.
Låt sen jäsa under duk ca 20 min igen.
Pensal med uppvispat ägg innan du gräddar dem.
225 grader i ca 12-15 min.

Super gott att ha i frysen som kvällsmat, mellanmål, stranden eller till utflykten.



Och här ser ni resultatet av barnens arbete. Å riktigt, riktigt goda var de som sagt!!

Smaklig måltid!
Majsan



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0